Jdi na obsah Jdi na menu
 


NĚŽNÁ OBRYNĚ

 

Další plemeno, které jsem dostala náhodou a ihned mě zaujalo je brahmánka. Při nákupu násadových vajec jsem dostala jako bonus tři vejce brahmánek. Hrozně jsem se těšila na nové plemeno. Povedlo se, vylíhla se tři kuřata. Dnes již můžu říci tři krásné slípky. A jak jsem z vlastní zkušenosti zjistila, je toto plemeno opravdu hodné a nekonfliktní. Sice si nenechá všechno líbit, ale snese toho dost. Například nošení, hlazení dětmi, přijde na povel (i když povel je naučen přes jídlo :D).

V současné době mám slípky už přes rok. Občas snáší větší vejce, než slípka nosného hybrida, což překvapilo příbuzné, takže z nich byli paf a tento rok jsem pro ně vylíhla další. Toto plemeno také velmi dobře sedí na vejcích. Brahmánka si sedla na začátku května jako první z mých slepic. Měla jsem z toho velkou radost a dala jsem pod ní na zkoušku vajíčka selských chocholatých kachen. Brahmánka, měla velký úspěch, z 20 vajec, kde byla 4 vejce neoplodněná, vyseděla 13 kachňat. Byla velká sranda vidět obří chlupatou slepici a za ní hejno tlapkajících kachních uzlíčků.

Dobré sezení brahmánky ale nemusí vždy zajistit úspěch. Například tento rok jsem druhou brahmánku nechala sedět na vejcích brahmánek, ale stalo se, že se slepice buď nenajedla, když jsem jí pouštěla na přestávky ven, nebo nevím, co se jí nelíbilo, ale začala klofat a jíst vejce. Naštěstí to bylo na začátku inkubace.  Vejce byla bohužel ulepená od rozbitých vajec, takže se líhnivost snížila opravdu na minimum.

Přes letní měsíce jsem odchovala 10 kusů brahmánek, něco si vzali rodinní příslušníci a něco se prodalo. Takže za mě mohu říci, že mě toto plemeno opravdu okouzlilo svou povahou i vzhledem a kdybych měla prostory, měla bych jich spoustu :D. Návštěvy jsou udiveny jak jejich výškou, tak opeřenýma nohama a ještě když k nim přijdou a vezmou si z ruky granule, tak jsou návštěvníci úplně nadšeni. Jo a ještě jeden bonbónek na konec, když brahmánky zmoknou, vypadají jako raptoři :D.

Jedinou otázkou pro mě zůstává jak u tohoto plemene zjistit pohlaví. Možná se tu objeví zkušenější chovatel a poradí, protože já poznám slepici od kohouta, až když začne snášet :D. Co jsem našla za znaky, tak kohout by měl mít větší konstituci a větší hřebínek a laloky, ale v praxi se mi zdají hrozně nerozlišitelní.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář